Maag-darmklachten, ondervoeding en griepprik
"Als je een griepprik nodig hebt, ben je eigenlijk al ondervoed" 213
Is dit een boute uitspraak of zit er een kern van waarheid in? En, wat heeft je dagelijkse voeding daarmee te maken?
Afweer
Ik denk dat er voor veel mensen wel een kern van waarheid in bovenstaande uitspraak zit. Want, wie krijgt het advies voor een griepprik? Kwetsbare groepen. Mensen met een zwakke natuurlijke afweer, ongeacht de reden hiervoor. De natuurlijke afweer bestaat in eerste instantie uit een dichte huid en goed werkende slijmvliezen met daarin voldoende immuuncellen die ziekmakende micro-organismen kunnen wegwerken.
Slijmvlies
Daar begint het al. Voor goed werkende slijmvliezen, heb je goed werkende slijmproducerende cellen nodig en genoeg eiwitten en vitamines-mineralen als bouwmateriaal. Dit bouwmateriaal moet in je juiste hoeveelheden en soorten in het lichaam voorhanden zijn, anders kan het lichaam de bouw en het onderhoud niet bijhouden. Dan moet er ook genoeg eiwitten, vitamines en andere bouwstoffen aanwezig zijn om voldoende immuuncellen te bouwen die in dat enorme oppervlakte aan slijmvlies te patrouilleren. Deze immuuncellen controleren of er ziektekiemen landen en als dat het geval is, komen ze direct in actie om die ziektekiemen op te ruimen.
Binnenwereld is gescheiden van de buitenwereld
Het slijmvlies ligt op de ingang van de buitenwereld naar de binnenwereld van het lichaam. Je vindt het in je mond, je neus, de rest van je maagdarmkanaal, je luchtwegen en longen, over je ogen, in je oren, geslachtorganen, blaas en urinewegen. In die binnenwereld wilt je geen ziektekiemen hebben. Deze zijn per definitie ziekmakend; voor hun eigen voortbestaan, vernielen ze jouw cellen. Cellen die jij nodig hebt om gezond te blijven. Dat wil je dus niet hebben. Alle vreemde bacteriën, virussen en andere externe celvreters moeten dus aan de buitenkant blijven of vernietigd worden.
Maag-darmkanaal
Het maagdarmkanaal en de longen hebben een enorm groot oppervlak, dat is ook de bedoeling van het lichaam, want dan kan er respectievelijk veel voeding tegelijkertijd worden opgenomen en veel gas worden uitgewisseld. Vooral op die plekken is dan ook een mooi dicht slijmvlies nodig met een grote hoeveelheid actieve immuuncellen die patrouilleren en al het ongewenste gespuis wegvangt. Dit slijmvlies en deze immuuncellen moet je dus zelf bouwen van de eiwitten, vetten, vitamines en mineralen die in je lichaam aanwezig zijn. Het lichaam kan het niet kant-en-klaar inkopen of via het internet bestellen.
Griepvirussen
Griepvirussen zijn ziektekiemen; kiemen zijn deeltjes waar je ziek van kúnt worden. Dat hoeft niet, want als je immuunsysteem actief en groot genoeg is, beschermt het je lichaam aan de poort (slijmvlies). Het is wel zo dat virussen in verhouding tot bijvoorbeeld bacteriën veel veel kleiner zijn. Stel je maar voor virus als golfballetje, bacterie als vrachtwagen. Wat zou jij eerder terugvinden? Een griepvirus kan zich vrij gemakkelijk verstoppen, maar, het lichaam is ook niet gek. Dat heeft speciale speur-immuuncellen die verdraaid goed zijn in het vinden en onschadelijk maken van virussen. Het mooiste is trouwens als je sowieso zo min mogelijk in de buurt komt van griepvirussen; plaatsen waar veel mensen dicht bij elkaar zijn als het kan vermijden: de bus-trein-winkels tijdens spitstijd en dergelijke; handen goed wassen en ontsmetten met desinfecterende gel; deurklinken-telefoonhoorn-(koel)kastkeurtjes goed ontvetten.
Noodzakelijk bouwmateriaal
Nu kun je je voorstellen dat als er veel griepvirussen -of andere virussen/ziektekiemen- 'in de lucht' zijn, jouw slijmvliezen door veel virussen worden bezocht en dat jouw lichaam reageert door veel immuuncellen bij te bouwen die in de slijmvliezen gaan patrouilleren en de virussen onschadelijk maken. Om die grote partij immuuncellen te bouwen, heb je bouwmateriaal nodig in de vorm van vooral eiwitten, vloeibare vetten en vitamines/mineralen nodig hebt. De eiwitten en vetten dienen als het bouwmateriaal, de vitamines/mineralen zijn nodig voor het gereedschap. Moet je meer cellen bouwen, heb je meer specifieke eiwitten, vetten en vitamines nodig.
Aanvreten van jouw cellen
Je kunt je dus voorstellen dat als je niet genoeg van de juiste soort bouwmateriaal in je lichaam op voorraad hebt, dat je slijmvliezen niet goed kunnen worden onderhouden en zwakke filters worden. Er zijn dan ook niet genoeg sterke immuuncellen aanwezig zijn om de virussen en bacteriën die via de lucht of via je voeding op je slijmvliezen terecht komen, te vinden en onschadelijk te maken. Het gevolg hiervan is, dat te veel van deze ziektekiemen hun kans zien om door het zwakkere slijmvlies heen te kruipen en een verstopperplekje ergens aan de achterkant van het slijmvlies te vinden. Daar gaan ze van jouw cellen vreten om hun eigen jongen te voeden. Dat vreten is immers de reden waarom deze ziektekiemen ziekmakend zijn. Dat aanvreten kost jouw je werkende cellen.
Ondervoeding
Nu komen de immuuncellen die aan de binnenkant van het lichaam werken in actie en ontketenen een veldslag tegen de indringers. Een verhitte strijd waar je behoorlijk ziek van kunt worden als het om een grote slag gaat. Ook hier geldt trouwens dat wil jouw lichaam kans maken, moeten er veel immuuncellen worden bijgebouwd. Dit vraagt ook weer om eiwitten, vitamines en andere bouwstoffen. Kan jouw lichaam dat niet meer leveren, omdat het geen reserves meer heeft, dan spreek ik van ondervoeding.De hoeveelheid benodigde eiwitten, vetten, vitamines en mineralen die beschikbaar zijn voor de bouw van sterke slijmvliezen en een goed aantal sterke immuuncellen is onder de maat. Gevolg: je wordt ziek.
Goed voeding
Houd je jouw slijmvliezen sterk en het aantal immuuncellen op peil door genoeg eiwitten, vetten en vitamines aan te voeren, komen de ziektekiemen nog steeds op je slijmvliezen -dat gebeurt immers altijd en daar is het systeem ook op berekend. Nu echter kunnen de slijmvliezen de ziektekiemen prima buiten de filters houden en kunnen de immuuncellen de ziektekiemen direct signaleren en opruimen. Gevolg: jij ben immuun. Je wordt niet ziek. Dit krijg je voor elkaar door ervoor te zorgen dat in deze tijd van risico op contact met ziektekiemen, je voeding genoeg eiwitten, vetten en vitamines en mineralen bevat. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat je lichaam altijd direct als dat nodig is grote hoeveelheden immuuncellen kan bouwen. Vitamines zijn daarbij stoffen die het lichaam helemaal niet zelf kan maken, die móet je eten. Een bekende is vitamine C. Dat heb je onder andere nodig voor de bouw van de immuuncellen en voor de 'plak' tussen de cellen. Als jouw cellen goed tegen elkaar aan liggen, hebben ziektekiemen minder 'steegjes' om naar binnen te ontsnappen. Een Multi met vitamines en mineralen geeft in deze periode ook een goede aanvulling, zeker als je niet van die grote hoeveelheden kunt eten om genoeg eiwitten binnen te krijgen.
Het beste effect
Om een goede hoeveelheid eiwitten, vitamines, mineralen en andere bouwstoffen binnen te krijgen, is het goed om vooral producten die traditioneel bij het seizoen horen, te eten. De natuur regelt voor een groot deel dat mens, dier en plant de beste kansen krijgt binnen de seizoenen. In de herfst en winter levert de natuur wild, bewaargroenten, zoals aardappelen, bieten, wortels en knollen; koolsoorten die veel vitamine C en andere effectieve voedingsstoffen bevatten; bewaarfruit, zoals appelen en harde peren. Ook mandarijnen zijn in dit seizoen goed verkrijgbaar. Sla, aardbeien en asperges bijvoorbeeld, zijn nu wel door allerlei kunstgrepen verkrijgbaar, maar leveren voor nu een minder effectieve samenstelling aan voedingsstoffen. Zij zijn weer heel goed voor activiteiten in de lente en de zomer.
Verder
De overbekende adviezen genoeg slapen -of in ieder geval dommelen, stress vermijden of snel oplossen, minimaal eenmaal per dag zo veel bewegen dat je er warm van wordt en voldoende water, thee en/of groentesap drinken.
Behandeling
Wil je nu precies weten wat jij het best kunt eten/drinken om je lichaam gezond te houden, kun je bij mij een test doen in de vorm van een Metabole Screening. Je vult daarvoor een uitgebreide vragenlijst in, waardoor ik kan inschatten waar je lichaam goed en waar het niet goed functioneert. Naar aanleiding daarvan krijg je een dieetadvies. Je kunt een algemeen advies krijgen, maar ook een uitgebreid persoonlijk advies met meer diepgang. Dit laatste omvat ook twee persoonlijke gesprekken en suppletieadvies. De kosten zijn respectievelijk 65 en 159 euro. Informatie en aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 024-3584177.
Mensen die dit artikel lazen, hadden ook belangstelling voor:
- Herstelprogramma Bouw een Krachtige Buikconditie
- 7 Tips voor een opgeblazen buik