Blog

6 Redenen waarom je buik blijft rommelen

Wat kan er aan de hand zijn als je buik vooral 's middags opblaast, de buikpijn blijft bestaan en je diarree maar niet overgaat, ondanks dat je gezond eet?

In de praktijk kom ik de volgende zes redenen tegen die daar vaak de oorzaak van zijn; herken je er een of meerdere?

1. Je let goed op wat je eet; je eet gezond, maar toch blijft je buik rommelen ...

Add a comment

Lees meer...

Zijn probiotia nu wel of niet slecht?

‘Probiotica kunnen ook slecht zijn voor de darmflora’ kopt het artikel van Wim Köhler op nrc.nu. “Wat nu weer!”, hoor ik je denken. “De ene keer roepen de wetenschappers en fabrikanten dan probiotica zo goed zijn en nu zijn ze ineens weer slecht. Zucht.”

Zoals altijd heeft ieder verhaal meerdere kanten en wat je als lezer zeker in de gaten moet houden, is in welk kader de een uitspraak wordt gedaan.

Verschillende probioticastammen helpen goed bij het stoppen van diarree, omdat ze soms direct en soms via via invloed hebben op de processen die diarree veroorzaken.

Bedenk echter wel dat het lichaam diarree niet zo maar inzet. Als je bijvoorbeeld een antibioticum gebruikt om het grote aantal ziekteverwekkende micro-organismen in je darmen of elders in het lichaam weg te werken, dan is de diarree juist bijzonder nuttig en doe je er goed aan om de darm even zijn gang te laten gaan. De diarree is namelijk bedoeld om de rotzooi in de darmen weg te spoelen; zeker de door het antibioticum gedode ziektekiemen, parasieten en ander ongedierte. Laat het antibiotica eerst maar de duur van de kuur zijn werk doen; je valt immers zelf niet gelijk dood neer als je microbioom even in de war is. Je hebt reserves genoeg voor die paar dagen of weken. Je kunt daarna weer beginnen met opbouwen; en dat doe je in eerste instantie door beter te eten, drinken, stressreductie, slapen, beweging en al die andere activiteiten waarvan je wel weet dat je ze zou moeten doen, maar toch niet doet …

Ook als je een antibioticum gebruikt voor een ontsteking elders in het lichaam. Daarbij komt ook veel rommel vrij en het lichaam moet dat op een of andere manier kwijt zien te raken; een manier om dat te doen, is de troep in de darmen te dumpen. Zie de darmen in dat geval als het riool. De diarree dus tijdens het antibioticagebruik niet stoppen; dat zou vergelijkbaar zijn met een verstopt toilet. Niet handig als je viezigheid kwijt wilt …

Tijdens een lezing over het microbioom (wat vroeger de darmflora werd genoemd) door dr Laura Steenbergen, wetenschapper van de universiteit Leiden, over de microbiota-darm-brein-as had ik vooral het idee om probiotica als coaches te zien.

 

Levensvatbare probiotca die je kunt slikken, zijn per definitie alleen aerobe stammen, want die kun je in een capsule of potje laten overleven. In de darmen en het lichaam leven echter grote getale anaerobe stammen. Aeroob wil zeggen dat deze micro-organismen zuurstof nodig hebben voor hun stofwisseling. An- betekent ‘niet-geen’; anaerobe micro-organismen kunnen juist geen stofwisseling hebben als er zuurstof aanwezig is. Deze anaerobe micro-organismen in de darmen kunnen wel in hun aantal groeien of krimpen als zij van jou goede of slechte voeding krijgen via wat jij eet en drinkt. De probioticastammen coachen meer de kwaliteit van de communicatie tussen de transiënte en residente micro-organismen.

Probiotica die je slikt, zijn transiënte micro-organismen. Met het woord transiënt beschrijf je ‘tijdelijk, niet blijvend, op pad’. Deze stammen van micro-organismen leven in de vochtige voedselbrij die door de darmen heen wordt gevoerd en drijven daarin mee. Ze verlaten uiteindelijk de darmen dan ook weer . Ze maken wel ‘jonkies’ die de volgende partij voedselbrij weer bevolken. Doen ze dit niet genoeg, dan kun je ze via probiotica aanvullen.

Dan heb je ook nog de residente micro-organismen. Residentie ken je mogelijk als ander woord voor ‘verblijfplaats’ of ‘huis’. Dat zijn de micro-organismen die aan de darmwand vast zitten. Zij spoelen niet met de voedselbrij mee. De combinatie van soorten stammen die hier vastzitten is vrij constant. Het immuunsysteem van darmen heeft samen met deze micro-organismen in de eerste drie jaar van je leven een modus afgesproken wat betreft de beste samenstelling en daar houden zij zich in de loop van je leven zo goed mogelijk aan.

De verschillende partijen communiceren met elkaar over wat en hoe er in de darm dingen gebeuren moeten, wie welke producten afscheidt, doorlaat of afbreekt en wat er verder zo in de darm moet gebeuren. De verschillende probioticastammen blijken deze communicatie te kunnen coachen. Dus, afhankelijk van de kwaliteit en de passendheid van de probioticumcoach communiceren de micro-organismen hun activiteiten met elkaar, met de immuuncellen en met de darmcellen. Vergelijk dat met een voetbalclub; de resultaten met coach X zullen anders zijn dan met coach Y, waarbij het stadion, de oefenlocaties, de samenstelling van de spelers en de spelersbus niet veranderen.

Ergo, de samenstelling en dosis van de stammen in de genomen probiotica werken als deze is afgestemd op het doel dat je in de darm wilt bereiken. Als een willekeurige greep van de plank in de drogisterij niet het juiste effect geeft, ga dan naar een deskundige en laat uitzoeken welke stammen dan wel bij jouw doelstelling horen.

 En, wat misschien nog belangrijker is, ga dat doen wat jouw lichaam in topconditie brengt; dan zoekt het zelf wel uit hoe het een en ander met het microbioom regelt. Eet genoeg groenten,  vezels, drink voldoende water, voer de voedingsstoffen aan die je lichaam nodig heeft, zodat de darmen zich kunnen herstellen naar hun oorspronkelijke door de natuur bedachte structuur. Als je het zelf een crime vindt om dit uit te zoeken of als je er niet genoeg van deze voedingsmaterie weet, schroom dan niet om contact met mij op te nemen voor een consult of consulteer een (orthomoleculair) diëtist/therapeut bij jou in de buurt. Mijn advies: ga in ieder geval niet op goed geluk met allerlei (prijzige) probiotica aan de slag.

Add a comment

Gezond, snel en lekkere snack

Toen ik woensdagavond rond half elf terugkwam van mijn avondspreekuur had ik een enorme trek. Ik had sinds half zes niet meer gegeten en het was inmiddels vijf uur verder en de voedingsstoffen waren alweer voor een deel verbruikt.

Ik besloot om mezelf op een sinaasappel te trakteren. Nu lag er op het dressoir naast de fruitschaal een verleidelijk stuk chocolade met hazelnoten en rozijnen; je weet wel, die lekker dikke van de Aldi. En, ineens was er zomaar een stuk van dat blok af … Een stuk chocolade afbreken -zeker als er breeklijntjes in het blok zitten - is immers gemakkelijker dan een sinaasappel pellen. Daar heb je  weer een mes en een schaaltje voor de schillen voor nodig en je moet weer opstaan om de schillen weg te gooien en je handen te wassen …

Is jou dat ook wel eens overkomen? Nou, je bent dus niet de enige. Ook diëtisten hebben dit soort neigingen; wij zijn tenslotte gewone stervelingen.

Maar, stel dat je heel contentieus bent en dat je toch een gezonde avondsnack wilt; wat zou je dan kunnen doen.

  1. Leg je fruit in je lievelingsfruitschaal. Als je plezier heb in de schaal - bijvoorbeeld omdat je deze van je oma hebt geërfd of omdat je deze van je eerste salaris hebt gekocht - trekt deze jouw erna toe. Als je er dan ook nog eens fruit in legt dat je lekker vindt en dat je gemakkelijk vindt om te eten, dan is de kans dubbel dat je fruit als snack kiest.

  2. Verleidelijke snelle snacks niet in huis halen. Heb je de verleiding om ze te kopen toch niet kunnen weerstaan - of erger, je partner heeft de snacks in huis gehaald - leg ze dan uit het zicht. Leg ze als het mogelijk is ook op een plaats waar je niet gemakkelijk bij kunt, dat weerhoudt ook. Zo kun je jouw langere partner vragen om het lekkers boven jouw bereik weg te leggen.

  3. Bedenk eens heel eerlijk voor jezelf of je die suiker- of vetbom echt wel wilt eten om de suiker en het vet of wil je eigenlijk een of andere lastige emotie uitkuren? Zet je door of kijk je eens serieus naar welke emotie je dan uit wilt kuren. Of, neem je de suiker- en vetbom uit gewoonte? Wil je die gewoonte houden?

  4. Mocht je toch snacken, neem dan een klein bord of een klein schaaltje. Dan heb je toch lekker gesnoept, maar houdt je het aantal onnodige calorieën binnen de perken.

  5. Meestal is het zo dat als je eenmaal begint … Wees dapper en neem heel bewust een kleine portie van een normaal gezond product dat je lekker vindt. Na vijf uur actief zijn, zijn je levervoorraden voedingsstoffen daadwerkelijk geslonken. Weliswaar nog niet zo ver dat je geen reserves meer hebt voor de nacht, maar een kleine aanvulling kan geen kwaad.

  6. Tip voor als je toch wilt knabbelen; groentereepjes met een yoghurt-kruidendip , pesto of salsa; dat ziet er ook nog eens geweldig leuk uit.

Er zijn dus best leuke snoepjes om jezelf mee te verwennen na een dag hard werken - of zelfs na een lag lanterfanten. Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb voor de snacks die het best bij jouw passen.

 

 

 

Add a comment

Maag-darmklachten, ondervoeding en griepprik

"Als je een griepprik nodig hebt, ben je eigenlijk al ondervoed"

Is dit een boute uitspraak of zit er een kern van waarheid in? En, wat heeft je dagelijkse voeding daarmee te maken?

Afweer

Ik denk dat er voor veel mensen wel een kern van waarheid in bovenstaande uitspraak zit. Want, wie krijgt het advies voor een griepprik? Kwetsbare groepen. Mensen met een zwakke natuurlijke afweer, ongeacht de reden hiervoor. De natuurlijke afweer bestaat in eerste instantie uit een dichte huid en goed werkende slijmvliezen met daarin voldoende immuuncellen die ziekmakende micro-organismen kunnen wegwerken.

Slijmvlies

Daar begint het al. Voor goed werkende slijmvliezen, heb je goed werkende slijmproducerende cellen nodig en genoeg eiwitten en vitamines-mineralen als bouwmateriaal. Dit bouwmateriaal moet in je juiste hoeveelheden en soorten in het lichaam voorhanden zijn, anders kan het lichaam de bouw en het onderhoud niet bijhouden. Dan moet er ook genoeg eiwitten, vitamines en andere bouwstoffen aanwezig zijn om voldoende immuuncellen te bouwen die in dat enorme oppervlakte aan slijmvlies te patrouilleren. Deze immuuncellen controleren of er ziektekiemen landen en als dat het geval is, komen ze direct in actie om die ziektekiemen op te ruimen. 

Binnenwereld is gescheiden van de buitenwereld 

Het slijmvlies ligt op de ingang van de buitenwereld naar de binnenwereld van het lichaam. Je vindt het in je mond, je neus, de rest van je maagdarmkanaal, je luchtwegen en longen, over je ogen, in je oren, geslachtorganen, blaas en urinewegen. In die binnenwereld wilt je geen ziektekiemen hebben. Deze zijn per definitie ziekmakend; voor hun eigen voortbestaan, vernielen ze jouw cellen. Cellen die jij nodig hebt om gezond te blijven. Dat wil je dus niet hebben. Alle vreemde bacteriën, virussen en andere externe celvreters moeten dus aan de buitenkant blijven of vernietigd worden. 

Maag-darmkanaal

Het maagdarmkanaal en de longen hebben een enorm groot oppervlak, dat is ook de bedoeling van het lichaam, want dan kan er respectievelijk veel voeding tegelijkertijd worden opgenomen en veel gas worden uitgewisseld. Vooral op die plekken is dan ook een mooi dicht slijmvlies nodig met een grote hoeveelheid actieve immuuncellen die patrouilleren en al het ongewenste gespuis wegvangt. Dit slijmvlies en deze immuuncellen moet je dus zelf bouwen van de eiwitten, vetten, vitamines en mineralen die in je lichaam aanwezig zijn. Het lichaam kan het niet kant-en-klaar inkopen of via het internet bestellen. 

Griepvirussen

Griepvirussen zijn ziektekiemen; kiemen zijn deeltjes waar je ziek van kúnt worden. Dat hoeft niet, want als je immuunsysteem actief en groot genoeg is, beschermt het je lichaam aan de poort (slijmvlies). Het is wel zo dat virussen in verhouding tot bijvoorbeeld bacteriën veel veel kleiner zijn. Stel je maar voor virus als golfballetje, bacterie als vrachtwagen. Wat zou jij eerder terugvinden? Een griepvirus kan zich vrij gemakkelijk verstoppen, maar, het lichaam is ook niet gek. Dat heeft speciale speur-immuuncellen die verdraaid goed zijn in het vinden en onschadelijk maken van virussen. Het mooiste is trouwens als je sowieso zo min mogelijk in de buurt komt van griepvirussen; plaatsen waar veel mensen dicht bij elkaar zijn als het kan vermijden: de bus-trein-winkels tijdens spitstijd en dergelijke; handen goed wassen en ontsmetten met desinfecterende gel; deurklinken-telefoonhoorn-(koel)kastkeurtjes goed ontvetten.

Noodzakelijk bouwmateriaal

Nu kun je je voorstellen dat als er veel griepvirussen -of andere virussen/ziektekiemen- 'in de lucht' zijn, jouw slijmvliezen door veel virussen worden bezocht en dat jouw lichaam reageert door veel immuuncellen bij te bouwen die in de slijmvliezen gaan patrouilleren en de virussen onschadelijk maken. Om die grote partij immuuncellen te bouwen, heb je bouwmateriaal nodig in de vorm van vooral eiwitten, vloeibare vetten en vitamines/mineralen nodig hebt. De eiwitten en vetten dienen als het bouwmateriaal, de vitamines/mineralen zijn nodig voor het gereedschap.  Moet je meer cellen bouwen, heb je meer specifieke eiwitten, vetten en vitamines nodig. 

Aanvreten van jouw cellen

Je kunt je dus voorstellen dat als je niet genoeg van de juiste soort bouwmateriaal in je lichaam op voorraad hebt, dat je slijmvliezen niet goed kunnen worden onderhouden en zwakke filters worden. Er zijn dan ook niet genoeg sterke immuuncellen aanwezig zijn om de virussen en bacteriën die via de lucht of via je voeding  op je slijmvliezen terecht komen, te vinden en onschadelijk te maken. Het gevolg hiervan is, dat te veel van deze ziektekiemen hun kans zien om door het zwakkere slijmvlies heen te kruipen en een verstopperplekje ergens aan de achterkant van het slijmvlies te vinden. Daar gaan ze van jouw cellen vreten om hun eigen jongen te voeden. Dat vreten is immers de reden waarom deze ziektekiemen ziekmakend zijn. Dat aanvreten kost jouw je werkende cellen.

Ondervoeding

Nu komen de immuuncellen die aan de binnenkant van het lichaam werken in actie en ontketenen een veldslag tegen de indringers. Een verhitte strijd waar je behoorlijk ziek van kunt worden als het om een grote slag gaat. Ook hier geldt trouwens dat wil jouw lichaam kans maken, moeten er veel immuuncellen worden bijgebouwd. Dit vraagt ook weer om eiwitten, vitamines en andere bouwstoffen. Kan jouw lichaam dat niet meer leveren, omdat het geen reserves meer heeft, dan spreek ik van ondervoeding.De hoeveelheid benodigde eiwitten, vetten, vitamines en mineralen die beschikbaar zijn voor de bouw van sterke slijmvliezen en een goed aantal sterke immuuncellen is onder de maat. Gevolg: je wordt ziek.

Goed voeding

Houd je jouw slijmvliezen sterk en het aantal immuuncellen op peil door genoeg eiwitten, vetten en vitamines aan te voeren, komen de ziektekiemen nog steeds op je slijmvliezen -dat gebeurt immers altijd en daar is het systeem ook op berekend. Nu echter kunnen de slijmvliezen de ziektekiemen prima buiten de filters houden en kunnen de immuuncellen de ziektekiemen direct signaleren en opruimen. Gevolg: jij ben immuun. Je wordt niet ziek. Dit krijg je voor elkaar door ervoor te zorgen dat in deze tijd van risico op contact met ziektekiemen, je voeding genoeg eiwitten, vetten en vitamines en mineralen bevat. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat je lichaam altijd direct als dat nodig is grote hoeveelheden immuuncellen kan bouwen. Vitamines zijn daarbij stoffen die het lichaam helemaal niet zelf kan maken, die móet je eten. Een bekende is vitamine C. Dat heb je onder andere nodig voor de bouw van de immuuncellen en voor de 'plak' tussen de cellen. Als jouw cellen goed tegen elkaar aan liggen, hebben ziektekiemen minder 'steegjes' om naar binnen te ontsnappen. Een Multi met vitamines en mineralen geeft in deze periode ook een goede aanvulling, zeker als je niet van die grote hoeveelheden kunt eten om genoeg eiwitten binnen te krijgen. 

Het beste effect

Om een goede hoeveelheid eiwitten, vitamines, mineralen en andere bouwstoffen binnen te krijgen, is het goed om vooral producten die traditioneel bij het seizoen horen, te eten. De natuur regelt voor een groot deel dat mens, dier en plant de beste kansen krijgt binnen de seizoenen. In de herfst en winter levert de natuur wild, bewaargroenten, zoals aardappelen, bieten, wortels en knollen; koolsoorten die veel vitamine C en andere effectieve voedingsstoffen bevatten; bewaarfruit, zoals appelen en harde peren. Ook mandarijnen zijn in dit seizoen goed verkrijgbaar. Sla, aardbeien en asperges bijvoorbeeld, zijn nu wel door allerlei kunstgrepen verkrijgbaar, maar leveren voor nu een minder effectieve samenstelling aan voedingsstoffen. Zij zijn weer heel goed voor activiteiten in de lente en de zomer.

Verder

De overbekende adviezen genoeg slapen -of in ieder geval dommelen, stress vermijden of snel oplossen, minimaal eenmaal per dag zo veel bewegen dat je er warm van wordt en voldoende water, thee en/of groentesap drinken.

Behandeling

Wil je nu precies weten wat jij het best kunt eten/drinken om je lichaam gezond te houden, kun je bij mij een test doen in de vorm van een Metabole Screening. Je vult daarvoor een uitgebreide vragenlijst in, waardoor ik kan inschatten waar je lichaam goed en waar het niet goed functioneert. Naar aanleiding daarvan krijg je een dieetadvies. Je kunt een algemeen advies krijgen, maar ook een uitgebreid persoonlijk advies met meer diepgang. Dit laatste omvat ook twee persoonlijke gesprekken en suppletieadvies. De kosten zijn respectievelijk 65 en 159 euro. Informatie en aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 024-3584177.

Mensen die dit artikel lazen, hadden ook belangstelling voor:

- Herstelprogramma Bouw een Krachtige Buikconditie 

- 7 Tips voor een opgeblazen buik

 

 

 

 

Add a comment

Een Zalm Op De BBQ volgens Raymond van Rijk in het verre Nieuw Zeeland

Heerlijk, zo'n zachte zalm, een krokant laagje door het vuur en de zachtzure smaak van citroengras, gember, knoflook, tomatenpuree en korianderzaadjes. Wat een idee als je met het hele gezin en je gasten geniet van de warme zomeravond.

De van oorsprong Noord-Brabantse Raymond van Rijk, inmiddels master van BBQ Gourmet in Nieuw Zeeland, laat zien hoe je met een hele zalm een geweldige maaltijd kunt bereiden.

 

 

 

 

 

Add a comment

Fibromyalgie: voeding, beweging en voelen

Herken je het volgende: al langer dan zes weken minimaal drie dagen per week algemene spierpijn en spierstijfheid, soms met de hele dag moe zijn, slecht in- en/of doorslapen,  hoofdpijn, angst zonder echte aanleiding, geen zin hebben om dingen te doen die je vroeger leuk vond,  tranende ogen en drupneus bij droog weer in het voorjaar,  misselijk of buikpijn na het eten, tien keer dezelfde regel moeten lezen voordat je weet wat er staat, niet meer weten wat je vanmorgen hebt gedaan, je hebt het de hele dag koud en je darmen zijn vaak van slag. Vooral veel vrouwen herkennen dit.

 

Op de website fibromyalgie.nl kun je lezen dat heel veel Nederlanders last hebben van bovengenoemde klachten, maar dat er nog geen eenduidige oorzaak is gevonden

Add a comment

Lees meer...

7 Tips bij een opgeblazen buik

7 tips tegen een opgeblazen gevoel

Niets is zo vervelend als een opgeblazen gevoel na het eten. De volgende tips helpen je in ieder geval om dit gevoel te minderen, al heb je dan nog niet de oorzaak aangepakt. Hiervoor zijn meestal meer veranderingen nodig die per persoon verschillen. Bij de een is bijvoorbeeld de darmmicrobiota in de war, bij een ander ligt de oorzaak bij de maag, bij weer een ander bij de spijsverteringsenzymen en bij weer een ander bij de producten die hij of zij eet en drinkt.

Begin bij deze zeven tips:

  1. Kijk  eens op de verpakking: laat het product deze week staan als er suiker, dextrose, maltose of sacharose in zit. Add a comment

Lees meer...