fbpx

Blog

Remsporen in je broek bij voedselovergevoeligheid; wat doe je ertegen?

 269

 

Vreselijk! Je wilt ergens naar toe en je loopt richting je voordeur en je darmen geven aan dat je naar het toilet moet. Je weet dat je direct moet gaan om te voorkomen dat de poep straks in dunne straaltjes door je broekspijp loopt. Of stel je voor dat je de mensen om je heen wat hoort snuffen en je ziet dat ze een gezicht trekken van “Ik ruik poep! Wat stinkt hier zo” en je weet dat jij dat bent …

Dit zijn verhalen die veel van mijn cliënten met verdriet in hun ogen vertellen. De diarree verpest hun leven. Ze weten dat voeding een rol speelt, maar hoe? Zij willen zo graag dat hun darmen zich weer netjes gedragen en willen weten wat zij daarvoor het best kunnen eten en wat juist liever niet.

Diarree-vormen
Bij diarree moet je vooral denken aan een vormeloze ontlasting die door je darm naar buiten wordt gespoten. Het is -zeker in het begin- ook de bedoeling van je darm om deze ontlasting zo snel mogelijk kwijt te raken.

Ziektekiemen wegspoelen
Er zijn verschillende vormen van diarree. Als eerste diarree als gevolg van een infectie. Mijn advies is daarom om diarree in het begin te laten gaan. Jouw darmen hebben een ‘overstroming’ van darminhoud gecreëerd om ziektekiemen (pathogenen) of een overgroei aan gewone bacteriën weg te spoelen.Bedenk dat jouw lichaam hele primitieve middelen beschikbaar heeft om zichzelf te helpen en beschermen; het wegspoelen van een teveel aan deeltjes is een van die middelen. Je kunt het lichaam helpen door in die tijd aan de voorkant weinig voeding aan te voeren, zodat de darmen zich vooral kunnen bezighouden met het wegwerken van de ongeregeldheden. Daarnaast dranken gebruiken die verhit zijn, zoals thee, koffie, soep, omdat je dan weet dat je gedesinfecteerd vocht aanvoert. Je vult dan het water dat via de diarree verloren gaat wee aan. Ik adviseer om dit aanvullen niet met sterk alcoholische dranken te doen, deze werken wel ontsmettend in je mond en maag, maar dragen niet echt bij aan het herstel van de darmen …

Stress
Diarree kan ook langer blijven bestaan als de zenuwen in de darmen overprikkeld worden en de darm daardoor foutief aanzetten tot verhoogde voortstuwing. Dit gebeurt vooral als je hooggevoelig bent. De diarree kan ook het resultaat zijn van gewoontevorming bij het 'uitwerken' van stress; een oerreactie. Deze automatische reactie kan blijven bestaan totdat deze gewoonte wordt onderbroken met behulp van bijvoorbeeld bewustwording, hypnotherapie of NEI-therapie (neuro-emotionele integratie; mijn favoriete methode in geval van diarree zonder aanwijsbare oorzaak).

Huisarts
Als de diarree langer dan drie dagen aanhoudt en je temperatuur 39°C of hoger is, moet je wel ingrijpen. Dat geldt ook voor als je verward en suf wordt. Je lichaam geeft nu aan dat het zelf niet in staat is om de foute stoffen uit je darmen te verwijderen en ook dat het aan het uitdrogen is. Je kunt dan het best wat diarree opvangen, in een schoon glazen potje doen en zo snel mogelijk door je huisarts laten onderzoeken. Je huisarts kan dan beoordelen of je de darm nog even zijn gang moet laten gaan of dat het beter is een antibioticumkuur in te zetten.

Mijn advies is om nog niet met diarreeremmers te gaan werken zo lang je niet weet waarom je darmen de diarree geven. Ga pas met diarreeremmers werken als je zachte ontlasting houdt nadat jouw huisarts je goed heeft onderzocht en er geen ernstige reden voor de diarree is.

Hulp bij het uitzoeken van de best voeding
Ben je onderzocht, zijn darminfecties behandeld en heb je nog steeds last van steeds terugkerende diarree? Dan bestaat een grote kans dat de diarree wordt veroorzaakt door voedselovergevoeligheid; een allergische reactie of door een reactie om slecht verteerde voedseldeeltjes. Als je begeleiding wilt bij het uitzoeken hiervan, neem dan vrijblijvend contact met mij op via 024-3584177 of
klik hier.

 

 

Add a comment

Leve de Levertraaan

265

“Pas op! Neem niet te veel vitamine A”,  hoor je mensen waarschuwend zeggen. Dat hebben ze dan weer op het hart gedrukt gekregen bij de verloskundige, in de media gelezen of gewoon ergens gehoord.

Maar, waarom zou vitamine A nou zo gevaarlijk zijn? Nou, omdat het in vet oplosbaar is en het daarom in vetweefsel kan stapelen.

Met welke reden zou het lichaam vitamine A willen stapelen? Uh … weet ik niet …

Naar mijn mening wordt er in de media en vooral door de niet in de voedingsleer ingewijde personen veel te spastisch gedaan over vitamine A, waarvan voor de mens vooral het retinol.

Betrokkenheid
Vitamine A is inderdaad in vet oplosbaar, maar dat wil niet zeggen dat het lichaam het stomweg maar gaat stapelen. Het lichaam gebruikt dit vitamine juist dagelijks om allerlei nuttige stofwisselingszaken te regelen; het is betrokken bij het gezond houden van de haarvaten en daardoor bij de doorbloeding van weefsels. Het is nodig voor de gezondheid van de staafjes in je oog; hiermee kun je donker-licht onderscheiden. Een tekort aan vitamine A is dan ook bijzonder gevaarlijk voor bestuurders die dan in de schemering of in het donker rijden. Dit zal best een ook rol spelen bij de vele auto-ongelukken in die perioden. En, in deze coronaperiode: het is nodig voor het in conditie houden van longmembranen[i]. Het is betrokken bij de groei, het gezond houden van de huid, bij wondheling en heel belangrijk, bij het gezond houden van het immuunsysteem![ii]

Bètacaroteen; provitamine
Je lichaam kan in theorie uit één molecuul van het provitamine bètacaroteen –voorloper-  twee retinolmoleculen maken. Daarbij vooropgesteld dat je genoeg gele-oranje-groene groenten hebt gegeten, omdat daar de bètacaroteen inzit. Nu blijkt uit recent onderzoek, dat je lichaam dat grote bètacaroteenmolekuul helemaal niet gemakkelijk kan opnemen. Daarnaast maakt je lichaam niet van alle bètacaroteenmoleculen retinol, omdat het de bètacaroteen in de originele vorm ook nodig heeft als antioxidant in de waterfase. En, dan moet je lichaam vanuit je DNA gezien, getalenteerd genoeg voor zijn om bètacaroteen tot retinol om te bouwen. Dat blijkt bij veel mensen ook nog eens niet zo te zijn. Het is beter om een flink deel van je vitamine A-behoefte uit je voeding te halen.

Levertraan
Via je voeding krijg je de kant-en-klare vitamine A alleen via dierlijke producten binnen; eidooier, vette zuivel, kaas, boter, vette vis, lever en de ouderwetse levertraan – de olie uit vislever. De 55-plussers onder ons herinneren zich mogelijk nog de lepel levertraan die we van ma kregen. Ik vond dit altijd wel lekker, maar als je geen groot visliefhebber bent, was het een gevecht om weg te krijgen. Daar hebben de suppletiefabrikanten gelukkig de capsules voor uitgevonden.

Tekort
Uit de meest recente Voedsel Consumptie Peiling (VCP)(2016) die het RIVM in opdracht van het Ministerie van VWS uitvoerde, bleek dat een kwart van de Nederlandse volwassenen en ongeveer 40%! van de jongeren tussen 14-18 jaar eerder een te lage vitamine A-status heeft dan een te hoge. De kans is dan ook groot dat hierdoor gezondheidsklachten zijn ontstaan; denk dan aan nachtblindheid (auto-ongelukken), longklachten (copd, longontsteking, COVID-infectie) en huidklachten (droge schilferige huid). Ook de mensen met een maagverkleining doen er goed aan om vitamine A te suppleren, omdat zij sowieso weinig voedingstoffen binnenkrijgen. `

Giftigheid
Vitamine A zou dus in een hoge dosis giftig zijn. Het blijkt pas giftig als je in eenmaal 25000 IE (7,5 mg) per kg! slikt[iii]; voor een vrouw van 60 kg is dat dus 1.500.000 IE à 450 mg per dag; wat neerkomt op 375 capsules van 4000 IE per dag (= 6,25 potje met 60 capsules). Wettelijk gezien mag er maximaal 4000 IE retinol in een capsule zitten. Of, als ze zes maanden lang iedere dag 4000 IE (1,2 mg) per kg slikt, wat neerkomt op 60 capsules per dag, waarbij ze de alle tekenen van je lichaam dat het genoeg heeft – misselijkheid, hoofdpijn e.a. – blijvend negeert. Daarbij zouden zwangeren in de eerste 8 weken maximaal 10.000 IE (2,5 capsule van 4000 IE) per dag kunnen nemen om hun vrucht te beschermen. Ik vraag me bij deze theorie af waarom vrouwen die ongewenst zwanger zijn dan niet gewoon 10 capsules vitamine A per dag zouden nemen totdat … Maar, zo werkt het blijkbaar niet.

Conclusie
Hoe dan ook; voor de geen-visliefhebbers, de weinig groene-gele-oranjegroente-eters, degene met long-huid-immuunuitdagingen en voor degenen die hun weefsel gewoon gezond willen houden, is die ouderwetse levertraan dus best nog een leuke optie om genoeg vitamine A binnen te krijgen.

 

 

[i] Timoneda J. Vitamin A Deficiency and the Lung. Nutrients. 2018 Aug 21;10(9):1132.

[ii] https://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-a/

[iii] Roskamp. H. Vitamine A, de onbeminde. Orthomoleculair Magazine 2020; 46.

 

Add a comment

Een plaatje of 1000 woorden

“Ik ben superallergisch! Als ik spinazie eet, moet ik binnen een kwartier naar het toilet rennen omdat het er direct weer uitkomt”,  was de overtuiging van mijn nieuwe cliënte. Suzanne had mijn praktijk speciaal uitgezocht, omdat zij last had van voedselallergie. Zo noemde ze dat zelf. Ze was al naar de huisarts en de internist geweest, maar deze hadden – gelukkig – geen ernstige afwijkingen in haar darmen gevonden. Behalve een zalfje voor de eczeemplekken, hadden haar artsen verder geen oplossing voor haar.

Haar problemen van buikpijn, diarree en eczeem waren daar echter niet mee opgelost. Vooral de diarree stoorde haar enorm in haar dagelijks leven. Waar ze ook was, ze keek altijd eerst waar het toilet is, want zodra Suzanne aandrang voelde, moest ze zorgen dat ze in no time bij het toilet was, anders liep de dunne poep haar de broek in; ze schaamde zich dan rot. Ze vertelde verdrietig over de eeuwige ‘remsporen’ in de nu weer wit-katoenen hoge oma-onderbroek, stinkende winden en de spanning die dit alles met zich meebracht.

Uit ons gesprek maakte ik al vrij snel op dat Suzanne heel nauwkeurig observeerde wat er in haar buik gebeurde, maar dat zij eigenlijk geen idee had hoe haar maag en darmen werken, laat staan samenwerken.

Suzanne is daarin echt niet de enige. Eigenlijk moet ik zeggen dat zeker 9 van de 10 nieuwe cliënten nog weinig voorstelling heeft van wat er binnenin hun buik gebeurt. Op mijn vraag of ze biologie hebben gehad op school, lachen de meeste even verontschuldigend; “Ja, maar dat was op de middelbare school …”. Heel begrijpelijk; een hele tijd geleden, en als biologie niet je primaire interesse heeft, houd je deze kennis natuurlijk ook niet op peil.

Suzanne was daarom blij dat ik mijn tekeningen tevoorschijn haalde en haar via plaatjes een voorstelling liet maken van wat er zoal in haar buik gebeurde tijdens de vertering en bij het vormen van ontlasting.

“O, zit dat zo!” riep ze op een gegeven ogenblik met een uitdrukking van herkenning. Door haar kennis weer op te halen en omdat zij nu weet hoe de relatie spinazie – poep is, durft ze weer spinazie te eten, want daar is ze dol op. Ze eet het voorlopig nog met kleine beetjes totdat haar darmen zich met haar dieet alweer goed hersteld hebben en zij een gezonde ontlasting heeft. Dan maakt ze weer een plaatje van een mooi drol, dankzij de uitleg via de plaatjes.

264

 

 

Add a comment

Aansterken na COVID-19 en voorkomen van terugval

Het was geen pretje om ziek te zijn van COVID-19 en dat wil je niet nog een keer meemaken - je partner, gezin en mantelzorgers waarschijnlijk ook niet. 259

Een van de acties die je daarvoor zelf kunt nemen, is ervoor zorgen dat je via een goede voeding je slijmvliezen en immuuncellen in opperste conditie krijgen en houden. COVID-19 en veel andere ziekmakende virussen kunnen jou alleen ziek maken als zij door jouw slijmvliezen en immuunbarrière heen kunnen breken. Dat is voor hun de enige manier om jouw cellen te bereiken.

 

Je slijmvliezen werken als een plakkerig hekwerk/filter waar al van alles wat er tegenaan komt in blijft hangen. Daarin zwemmen je immuuncellen die de ruimte tussen het slijmvlies en jouw neus-long-darmcellen beschermen. Als jij jouw slijmvliezen in je luchtwegen, in je maagdarmkanaal en je ogen in conditie hebt, houden deze de virussen al voor een groot deel tegen. Kun je voldoende patrouillerende immuuncellen bouwen, dan pakken die de rest aan.

Langdurig klachten

Veel mensen die COVID-19 of een andere zware virusinfectie hebben gehad, geven aan dat zij heel lang en heel moe blijven. Dit kun je niet helemaal tegengaan, maar je kunt je lichaam via een goede voeding wel helpen om deze vermoeidheid te verminderen door die voedingsstoffen aan te leveren die nodig zijn voor het vrijmaken van energie.

In de gratis brochure 'Thuis aansterken door Gezond Eten na Corona' lees je al enkele basale tips voor een goede voeding.

Wil je graag een persoonlijk dieetadvies om zodanig aan te sterken dat je de kans op een tweede corona-infectie sterk verminderd, neem dan contact op: via e-mail of telefonisch: 024-3584177.

Begeleiding kan op locatie: Malden of Venlo; of via Skype-Zoom e.d.

 

 

Add a comment

Afstand helpt; weerstand hebben en doordacht handelen helpt beter

257

 

Helpt het slikken van vitamines nu werkelijk tegen een corona-infectie of is het onzin? Ik wil je een beeld schetsen vanuit mijn kennis als diëtist, docent anatomie-fysiologie en als constructiebankwerker. Het is geen wetenschappelijk document en wil je een beeld scheppen, waardoor je kunt beslissen of we wel of niet wilt meedoen aan de aanbevolen 1,5 meter afstandhouden. Dit in ieder geval in gesloten ruimten, zoals in openbaar vervoer of in winkels, en van mensen met een besmettelijke ziekte. Mijn advies is om in iedere situatie te overwegen of je met gezonde of met geïnfecteerde mensen te maken hebt. En, in hoeverre je zelf in je kracht staat. Ik denk dat het een goede zaak is om deze aspecten voor jezelf te overwegen voordat je of heel angstig met grote bogen om mensen buiten heenloopt of voordat je egocentrisch denkt 'Mij overkomt niets en ik ben niet van plan om na te denken of een ander infectiegevaar oploopt'. Het is nu kleur bekennen voor je eigen karakter; wie je bent. 

Besmetting 

Als iemand een potentieel ziekte veroorzakende ziektekiem op de slijmvliezen of via een open wond binnenkrijgt, spreek je van een besmetting. Zie je slijmvliezen als een stevige hoge heg; lucht en vogels kunnen er gewoon doorheen, maar grotere dieren en mensen kunnen niet zomaar jouw terrein oplopen. Je lichaam is dus niet gek; het heeft de taak om je in leven te houden en gaat direct maatregelen nemen als er micro-organismen en stofdeeltjes aan je slijmvlies vastplakken. De cellen die deze besmetting signaleren zetten 'een keel op' in de vorm van signaalstoffen -waaronder de cytokines- om witte bloedlichaampjes - de vreetcellen - in actie te laten komen om hun werk te doen; opruimen .

Ontsteking

Kunnen deze witte bloedlichaampjes de strijd niet winnen, roepen zij via andere cytokines zwaarder geschut; de gespecialiseerde witte bloedlichaampjes. Deze produceren vrije radicalen en immunoglobulines, waardoor het lichaam betere overwinningskansen heeft. Voor dit proces moet er meer in het kader van infrastructuur -aanvoerswegen- vocht naar de plaats des onheils, zodat deze witte bloedlichaampjes voldoende water hebben om al zwemmend achter de inbrekers aan te jagen en ze te grijpen. In ernstige gevallen en met name in de strijd tegen bacteriën, produceert je lichaam veel warmte; je witte bloedlichaampjes worden daardoor actiever en de ziektekiemen worden slomer; je hebt nu koorts. Als dit actieve geheel speelt en je merkt daar wat van, spreek je van een ontsteking; je ontstoken plek zet op door het extra vocht ter plekke en de regio voelt warm. Je voelt je vervelend en moe. Je lichaam spendeert om de strijd te winnen haar energie effectiever als ze deze inzet voor de strijd en minder aan jouw spier- of denkactiviteit. Deze ontsteking is dus absoluut nodig; het is eigenlijk gewoon een ander woord voor 'de slag' of 'het strijdtoneel'. Je moet daarom zeker de eerste week niet de ontsteking bestrijden, maar je lichaam de materialen geven om de witte bloedcellen te helpen de veroorzaker te bestrijden. Je gaat ontstekingen pas bestrijden als ze na een week nog steeds actief zijn; je lichaam geeft daarmee aan dat het nét niet sterk genoeg is om de ziektekiemen en/of slijmvlies-epitheelbeschadigingen te bestrijden (dit is bijvoorbeeld het geval bij laaggradige ontstekingen door een chronische belasting met ingeademde giftige stoffen of het dagelijks eten van voedingsstoffen waarmee je darmen overbelast raken).

Infectie

Wint jouw immuunsysteem, dan gebeurt er verder niet veel spannends en ga je snel weer over tot de orde van de dag. Winnen de ziektekiemen voor nu, dan breken ze voor hun eigen genot en nut in in steeds meer van jouw cellen; ze maken puur misbruik van je. Jouw cellen gaan dan ten gronde, waardoor jij er geen plezier meer van hebt; sterker nog; jij hebt er last van. Ziektekiemen interesseert dat niet, zolang zij maar aan hun trekken komen. Dit is ook de reden waarom deze micro-organismen 'ziektekiemen' heten; of met de medische term 'pathogenen'. Pathos verwijst naar 'ziek' en 'geen' via 'genesis' naar 'het ontstaan van ...' Pathogenen zijn micro-organismen die ziekte kunnen veroorzaken, omdat zij jouw cellen misbruiken. Kúnnen, want als jouw immuunsysteem de ziektekiemen bij de poort (porte d'entrée; slijmvliezen en intacte huid) buiten kunnen houden, heeft geen van jouw cellen  last van die inbrekers. Jouw cellen worden immers niet door de micro-organismen misbruikt voor hun vermenigvuldiging. Hiervoor moeten de pathogenen eerst binnenin de cel zien te komen; kunnen ze dat niet, omdat ze niet in de buurt konden komen of omdat ze niet door het beschermende slijmvlies/huid heen konden komen, dan hoef je niets te vrezen. Weet wel dat het overgrote deel van de bacteriën waarmee je te maken krijgt niet schadelijk en zelfs ook nuttig voor zijn; denk aan de bacteriën die vitamines en essentiële aminozuren voor ons bouwen; bacteriën die voor het fermenteren van melk, kaas, worst, alcohol, zwarte olijven, tofu, bier en wat al niet meer zorgen. Het aantal soorten actief ziekmakende micro-organismen is beperkt, anders gingen er veel meer mensen snel dood en waren we nu niet met ongeveer 18 miljoen Nederlanders.

Afweging

Nu is het natuurlijk mogelijk dat je iets onder de leden hebt, waardoor je weet dat je lichaam, je slijmvliezen. stofwisseling en je immuunsysteem steken hebben laten vallen. Denk aan auto-immuunziekten, metabole disbalans, kanker, hart- en vaakziekten, zwaar overgewicht, verwondingen, lange tijd afgezonderd geleefd in een hele schone omgeving, er meer dan 80 gebruiksjaren hebben opzitten. Allemaal omstandigheden waarvan je kunt indenken dat je slijmvliezen en immuunsysteem zwakker kan zijn dan de groep aanvallende en inbrekende micro-organismen.

Maatregel

De beste maatregel is dan; zorg dat je jouw besmettingsgraad zo laag mogelijk houdt. Je kunt het nooit voorkomen, want overal zijn micro-organismen die via de lucht, je voeding, je dranken en aanraking door jouw of andermans handen op je slijmvliezen terecht komen. Als ze op je intacte huid komen, is er niets aan de hand; je huid vormt een goede grens.

Je kunt het best wegblijven bij mensen met besmettelijke ziekten, in ieder geval in een gesloten ruimte. Buiten of in goed met buitenlucht geventileerde ruimten loop je ook niet zo veel kans op een grote besmetting, omdat de besmette druppeltjes/ stofdeeltjes/ aerosolen vrij snel door de luchtstroom worden verdund. Vergelijk dit maar met een rokende barbecue. Sta je ernaast en in de wind, zul je meer rook binnenkrijgen dan als je aan de andere kant van de tuin en uit de wind aan de tuintafel zit te eten.

Als je in een gesloten ruimte met een slechte ventilatie met buitenlucht zit, zoals een modern kantoor, het openbaar vervoer of op bezoek bij een zieke die alle ramen dicht heeft, is de kans dat je in aanraking komt met besmette vochtdruppeltjes -ongeacht hun grootte- natuurlijk veel groter. Dan zijn mondkapjes en handschoenen dragen een goede optie; nooit honderd procent, maar dat kan toch niet. Bovendien heb je altijd nog je immuunsysteem en je eigen slijmvliezen die je helpen.

Verder verlaag je jouw kans op besmetting door van andermans snot en poep af te blijven. Het lichaam probeert ziektekiemen zo veel mogelijk in het slijmvlies van de neus en keel weg te spoelen door veel slijm af te geven. De micro-organismen blijven hierin plakken en worden door een loopneus, niezen en hoesten naar buiten gewerkt. Zeker als snot een andere kleur dan doorzichtig heeft, is de kans dat er veel bacteriën en/of virussen inzitten het grootst.

Met poep hetzelfde; je darmen houden binnengekomen micro-organismen en ziektekiemen aan de buitenkant, dus in de darmholte, zodat ze met de stroom mee naar buiten worden gewerkt.

Zelf ziek

Ben je zelf ziek, dan kun je ook een mondkapje dragen als je verzorger bij je in de kamer is. De kamer waarin je bent zo goed mogelijk ventileren met buitenlucht om het aantal besmetten vochtdruppeltjes zo veel mogelijk te verdunnen. Ook altijd je handen met ontsmettende gel insmeren of handen wassen voordat je verzorger bij je in de buurt komt. Laat je verzorgers je gezonde maaltijden voorzetten. In de brochure 'Thuis Opknappen door Gezond Eten na Corona' (webshop.vitality-jg.nl; gratis te downloaden) die ik samen met collega's Joyce, Maryl en Esther schreef, lees je handvatten voor een goede herstelvoeding. Slaap zo veel mogelijk; je slaaptijd is je hersteltijd. Herstelwerk neemt als je flink ziek bent nu eenmaal vele uren in beslag.

En, ga niet naar buiten. Daar heb je trouwens ook geen reden voor, want je bent ziek en je wilt eerst opknappen. Het is dan niet effectief om van alles buitenshuis te gaan doen, omdat je lichaam de beperkte energie dan moet verdelen over in leven blijven, herstel èn dat wat je buiten aan het doen bent.

Risico's

Wat de risico's betreft lijkt het mij zinvol als BOA's en politiemensen deze materie overdenken en niet onnadenkend volgens opdracht mensen die buiten dicht bij elkaar zijn, bekeuren. De buitenlucht verdunt het aantal besmette druppels direct; degene die buiten zijn, zijn niet ziek - als zij wel ziek waren, waren zij immers thuis. Mensen die buiten rondlopen en -fietsen hebben adem en energie; zij kunnen altijd wel ziektekiemen op hun huid of kleding hebben, maar het áantal ziektekiemen is in personen die niet ziek zijn per definitie laag; ze hebben weinig contact met de ziektekiemen gehad of hun immuunsysteem heeft de ziektekiemen al opgeruimd. Om die reden hebben zij energie genoeg om buiten te lopen, fietsen of zijn. Ik vind het bekeuren van deze mensen buiten dan ook buiten proportie (qua hoogte en aantekening) ten opzichte van hun gevaar voor de algemene volksgezondheid. Het verleidelijk slechte en overvloedige voedingsaanbod, potdichte geïsoleerde huizen/gebouwen, onze verleiding/verplichting om grote delen van de dag achter een beeldscherm door te brengen, de media die ons voorhouden dat alles maar moet kunnen en van een leien dakje moet gaan en meer van deze zaken uit onze huidige leefomgeving zijn volgens mij minstens even grote als niet grotere gezondheidsrisico's voor alle Nederlanders.

Bekeuring

Mijn voorkeur zou uitgaan naar het bekeuren van zieken die buiten zijn; van hoestende, proestende, met rode wangetjes van de koorts en zich voortslepend van de vermoeidheid. Zij nemen immers hun verantwoordelijkheid niet; zij nemen willens en wetens het risico om anderen te besmetten. Ik hoop dat de bekeurders dit steeds voor ogen willen houden.

Dus

  • Ben je ziek - hoesten, koorts, gevoel van ellende - neem je verantwoordelijkheid en blijf thuis; vooral koorts wijst op een infectie, dus op besmettingsgevaar. Mensen met hooikoorts, hoesten door longkanker of door een stofwisselingsstoornis zijn hiervoor niet besmettelijk;
  • Ventileer; stromen van verse lucht verdunnen rondzwevende besmette vochtdruppeltjes of stofdeeltjes;
  • Ben je bevattelijk door een eerdere aandoening, zoek geen besmettelijk zieken, menigten of groepen in afgesloten ruimten op en vermijd ze;
  • Handen wassen voor het eten of eten bereiden, verzorgen van anderen of na bezoek aan besloten ruimten;
  • Blijf zeker 's avonds achter je beeldscherm weg, zodat je genoeg slaapt en op kracht blijft;
  • Laat je niet onnodig bekeuren;
  • Geniet van dat wat leuk in je leven is, je weet immers nooit wat je oploopt of overkomt; soms geniet je alleen, soms van en met anderen;
  • Maak je geen zorgen over zaken waar je toch geen invloed op hebt en neem maatregelen waar je dat wel hebt;
  • Overweeg je risico's in het leven door meerdere scenario's in gedachten iets verder uit te werken. Het zou toch vervelend zijn als je jezelf in verband met het hele coronacircus weg hebt gehouden van allen die je lief zijn en die jou liefhebben, en je dan de laatste trede van de trap mist, valt en je nek breekt  ...

 

Add a comment

6 Redenen waarom je buik blijft rommelen

242

Wat kan er aan de hand zijn als je buik vooral 's middags opblaast, de buikpijn blijft bestaan en je diarree maar niet overgaat, ondanks dat je gezond eet?

In de praktijk kom ik de volgende zes redenen tegen die daar vaak de oorzaak van zijn; herken je er een of meerdere?

1. Je let goed op wat je eet; je eet gezond, maar toch blijft je buik rommelen ...

Add a comment

Lees meer...

Zijn probiotia nu wel of niet slecht?

236

‘Probiotica kunnen ook slecht zijn voor de darmflora’ kopt het artikel van Wim Köhler op nrc.nu. “Wat nu weer!”, hoor ik je denken. “De ene keer roepen de wetenschappers en fabrikanten dan probiotica zo goed zijn en nu zijn ze ineens weer slecht. Zucht.”

Zoals altijd heeft ieder verhaal meerdere kanten en wat je als lezer zeker in de gaten moet houden, is in welk kader de een uitspraak wordt gedaan.

Verschillende probioticastammen helpen goed bij het stoppen van diarree, omdat ze soms direct en soms via via invloed hebben op de processen die diarree veroorzaken.

Bedenk echter wel dat het lichaam diarree niet zo maar inzet. Als je bijvoorbeeld een antibioticum gebruikt om het grote aantal ziekteverwekkende micro-organismen in je darmen of elders in het lichaam weg te werken, dan is de diarree juist bijzonder nuttig en doe je er goed aan om de darm even zijn gang te laten gaan. De diarree is namelijk bedoeld om de rotzooi in de darmen weg te spoelen; zeker de door het antibioticum gedode ziektekiemen, parasieten en ander ongedierte. Laat het antibiotica eerst maar de duur van de kuur zijn werk doen; je valt immers zelf niet gelijk dood neer als je microbioom even in de war is. Je hebt reserves genoeg voor die paar dagen of weken. Je kunt daarna weer beginnen met opbouwen; en dat doe je in eerste instantie door beter te eten, drinken, stressreductie, slapen, beweging en al die andere activiteiten waarvan je wel weet dat je ze zou moeten doen, maar toch niet doet …

Ook als je een antibioticum gebruikt voor een ontsteking elders in het lichaam. Daarbij komt ook veel rommel vrij en het lichaam moet dat op een of andere manier kwijt zien te raken; een manier om dat te doen, is de troep in de darmen te dumpen. Zie de darmen in dat geval als het riool. De diarree dus tijdens het antibioticagebruik niet stoppen; dat zou vergelijkbaar zijn met een verstopt toilet. Niet handig als je viezigheid kwijt wilt …

Tijdens een lezing over het microbioom (wat vroeger de darmflora werd genoemd) door dr Laura Steenbergen, wetenschapper van de universiteit Leiden, over de microbiota-darm-brein-as had ik vooral het idee om probiotica als coaches te zien.

 

Levensvatbare probiotca die je kunt slikken, zijn per definitie alleen aerobe stammen, want die kun je in een capsule of potje laten overleven. In de darmen en het lichaam leven echter grote getale anaerobe stammen. Aeroob wil zeggen dat deze micro-organismen zuurstof nodig hebben voor hun stofwisseling. An- betekent ‘niet-geen’; anaerobe micro-organismen kunnen juist geen stofwisseling hebben als er zuurstof aanwezig is. Deze anaerobe micro-organismen in de darmen kunnen wel in hun aantal groeien of krimpen als zij van jou goede of slechte voeding krijgen via wat jij eet en drinkt. De probioticastammen coachen meer de kwaliteit van de communicatie tussen de transiënte en residente micro-organismen.

Probiotica die je slikt, zijn transiënte micro-organismen. Met het woord transiënt beschrijf je ‘tijdelijk, niet blijvend, op pad’. Deze stammen van micro-organismen leven in de vochtige voedselbrij die door de darmen heen wordt gevoerd en drijven daarin mee. Ze verlaten uiteindelijk de darmen dan ook weer . Ze maken wel ‘jonkies’ die de volgende partij voedselbrij weer bevolken. Doen ze dit niet genoeg, dan kun je ze via probiotica aanvullen.

Dan heb je ook nog de residente micro-organismen. Residentie ken je mogelijk als ander woord voor ‘verblijfplaats’ of ‘huis’. Dat zijn de micro-organismen die aan de darmwand vast zitten. Zij spoelen niet met de voedselbrij mee. De combinatie van soorten stammen die hier vastzitten is vrij constant. Het immuunsysteem van darmen heeft samen met deze micro-organismen in de eerste drie jaar van je leven een modus afgesproken wat betreft de beste samenstelling en daar houden zij zich in de loop van je leven zo goed mogelijk aan.

De verschillende partijen communiceren met elkaar over wat en hoe er in de darm dingen gebeuren moeten, wie welke producten afscheidt, doorlaat of afbreekt en wat er verder zo in de darm moet gebeuren. De verschillende probioticastammen blijken deze communicatie te kunnen coachen. Dus, afhankelijk van de kwaliteit en de passendheid van de probioticumcoach communiceren de micro-organismen hun activiteiten met elkaar, met de immuuncellen en met de darmcellen. Vergelijk dat met een voetbalclub; de resultaten met coach X zullen anders zijn dan met coach Y, waarbij het stadion, de oefenlocaties, de samenstelling van de spelers en de spelersbus niet veranderen.

Ergo, de samenstelling en dosis van de stammen in de genomen probiotica werken als deze is afgestemd op het doel dat je in de darm wilt bereiken. Als een willekeurige greep van de plank in de drogisterij niet het juiste effect geeft, ga dan naar een deskundige en laat uitzoeken welke stammen dan wel bij jouw doelstelling horen.

 En, wat misschien nog belangrijker is, ga dat doen wat jouw lichaam in topconditie brengt; dan zoekt het zelf wel uit hoe het een en ander met het microbioom regelt. Eet genoeg groenten,  vezels, drink voldoende water, voer de voedingsstoffen aan die je lichaam nodig heeft, zodat de darmen zich kunnen herstellen naar hun oorspronkelijke door de natuur bedachte structuur. Als je het zelf een crime vindt om dit uit te zoeken of als je er niet genoeg van deze voedingsmaterie weet, schroom dan niet om contact met mij op te nemen voor een consult of consulteer een (orthomoleculair) diëtist/therapeut bij jou in de buurt. Mijn advies: ga in ieder geval niet op goed geluk met allerlei (prijzige) probiotica aan de slag.

Add a comment